Αρχική Χάρτης Πλοήγησης Αναζήτηση
 

 

Με την ευκαιρία της έναρξης της Πορτογαλικής Προεδρίας, προσεκλήθησαν στη συνεδρίαση της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που πραγματοποιήθηκε στις 16 Ιουλίου υπό την προεδρία του Νίκου Σηφουνάκη, ο Πορτογάλος Υπουργός Επιστημών, Τεχνολογίας και Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Mariano GAGO, η Υπουργός Παιδείας κα Maria de Lurdes RODRIGUES, η Υπουργός Πολιτισμού κα Isabel PIRES DE LIMA καθώς και ο Υπουργός Προεδρίας κ.  Pedro SILVA PEREIRA. Οι τέσσερις υπουργοί ανακοίνωσαν τις προτεραιότητες της πορτογαλικής προεδρίας στους τομείς της αρμοδιότητάς τους και αντήλλαξαν απόψεις με τα μέλη της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νίκος Σηφουνάκης, καλωσορίζοντας τους Πορτογάλους Υπουργούς, ευχήθηκε καλή επιτυχία στο έργο της πορτογαλικής προεδρίας και τόνισε μεταξύ άλλων:

«Η Πορτογαλία αναλαμβάνει την προεδρία του Συμβουλίου σε μία κρίσιμη περίοδο για την Ευρώπη. Κατά το δεύτερο εξάμηνο το 2007 θα πραγματοποιηθούν οι εργασίες της διακυβερνητικής διάσκεψης η οποία θα οδηγήσει στη νέα Συνθήκη που θα ρυθμίζει στο εξής την οργάνωση και λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στόχος μας είναι να  εργαστούμε επί τη βάσει των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ιουνίου προκειμένου να διατηρήσουμε το μεγαλύτερο μέρος των διατάξεων της Συνταγματικής Συνθήκης, η οποία δεν μπόρεσε δυστυχώς να επικυρωθεί από το σύνολο των κρατών μελών.  Σε αυτό το πλαίσιο, είναι επίσης σημαντικό να διατηρηθούν οι νέες αρμοδιότητες της Ένωσης στον τομέα του αθλητισμού, ο οποίος αποτελεί έναν από τους τομείς ευθύνης της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας, ώστε να υπάρξουν ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες και σε αυτόν τον τομέα.

Όσον αφορά την εκπαίδευση, η Πορτογαλία αναλαμβάνει την προεδρία σε μία περίοδο που έχουν προχωρήσει σημαντικά οι εργασίες για τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Τεχνολογίας (ΕΙΤ). Το ΕΙΤ θα είναι ένα από τα βασικά στοιχεία της στρατηγικής της Λισαβόνας για την κινητοποίηση της γνώσης και της καινοτομίας με στόχο την ενίσχυση της ανάπτυξης και της απασχόλησης. Συνεπώς, στόχος τόσο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όσο και του Συμβουλίου πρέπει να είναι η διασφάλιση της επαρκούς χρηματοδότησης του νέου αυτού εγχειρήματος χωρίς όμως να περιορίσουμε τους πόρους που διατίθενται για τα υπάρχοντα ευρωπαϊκά προγράμματα στους τομείς της  εκπαίδευσης, της έρευνας και της καινοτομίας».